Nieuws

apr 15, 2015

Servicekosten, wat is er veranderd?


Servicekosten zijn de kosten die wij boven op de huur rekenen voor levering van diensten...

Servicekosten zijn de kosten die wij boven op de huur rekenen voor levering van diensten. Het gaat om werkzaamheden die volgens de Wet door huurders zelf moeten worden uitgevoerd. Tegen een Kostendekkende vergoeding voert de Alliantie deze werkzaamheden echter voor u uit. 

De service 
Het dienstenpakket voor al onze huurders bestaat uit: 

 1. 1. C.V.-service 
  - €0,95 per maand
 2. - Vullen en ontluchten; herstart ketel na uitval; 24-uurs opvolging
 3. 2. Glasverzekering
  - €1,05 per maand
 4. - 24 uurs regeling; vervangen glas bij glasschade buitengevel en binnenglas; vervangen isolerend glas bij condensvorming/aanslag; noodvoorziening
 5. 3. Rioolontstopping
  - €0,67 per maand
 6. - Ontstoppingswerkzaamheden aan de riolering in panden en/of delen daarvan; urgentie bepaalt snelheid uitvoering; voorlichting ter voorkoming van ontstopping
 7. 4.WTW-service (Als uw woning mechanische ventilatie heeft volgens het warmte-terugwinsysteem)
 8. - €1,65 per maand
 9. - Jaarlijkse levering WTW-filters met instructie hoe de oude filters te vervangen
 1.  

Afhankelijk van uw huurcontract, kunnen deze diensten ook in de servicekosten zijn opgenomen.  

Administratiekosten
De kosten die wij als organisatie maken rondom de servicekosten, de zogenaamde administratiekosten, mogen we bij u in rekening brengen. De administratiekosten zijn 5% van de totale servicekosten, met een minimum van € 7,50 per jaar. Deze kosten zijn niet nieuw, maar waren eerder onderdeel van de andere kostenposten. Om zo transparant mogelijk de kosten weer te geven, vermelden we de administratiekosten in alle regio’s voortaan apart. 

Afrekening servicekosten
Een deel van de servicekosten wordt jaarlijks afgerekend. Huurders betalen iedere maand een voorschotbedrag. Het jaar daarop krijgen zij een afrekening van de servicekosten. Hierin verrekenen we het verschil tussen het betaalde voorschot en de daadwerkelijk gemaakte kosten. Dit kan betekenen dat u geld terug ontvangt van de Alliantie (omdat de werkelijke kosten lager waren) of dat u geld moet bijbetalen. De afrekening ontvangt u voor 1 juli. Servicekosten die worden afgerekend zijn bijvoorbeeld tuinonderhoud, schoonmaakkosten en elektra algemene ruimten.

Als u in de servicekosten alleen betaalt voor C.V.-service, WTW-service (mechanische ventilatie) Glasverzekering en Rioolontstopping (allemaal vaste bedragen), dan ontvangt u geen afrekening.

Bewoners die een huurcontract hebben van vóór 2015
Alle huurders ontvangen dezelfde diensten. Huurt u per 1 januari 2015 bij de Alliantie dan betaalt u voor deze diensten in de servicekosten. Is uw huurcontract van vóór 1 januari 2015, klik dan op de link van uw regio voor meer informatie:

Wat is er veranderd?
De kosten voor tuinonderhoud gaan omhoog doordat het btw-tarief voor tuinonderhoud per 1 juli 2015 stijgt van 6 % naar 21 %. De kosten voor rioolontstopping gaan dalen, doordat we een nieuw (voordeliger) contract hebben afgesloten. In Almere werden deze kosten voorheen niet doorbelast. Per 2015 berekenen we deze kosten door in de servicekosten bij een nieuw huurcontract.

 • In Almere werd C.V. service voorheen niet doorbelast. Per 2015 berekenen we deze kosten door in de servicekosten bij een nieuw huurcontract.
 • Kosten voor mechanische ventilatie worden alleen nog in rekening gebracht bij een bepaald type mechanische ventilatie, namelijk WTW-systemen (warmte terugwin). In Almere werden deze kosten voorheen niet doorbelast. Per 2015 berekenen we deze kosten door in de servicekosten bij een nieuw huurcontract.
 • Het reinigen van de dakgoten wordt niet doorbelast. Dit is voor rekening van de Alliantie.
 • De kosten die wij als organisatie maken rondom de servicekosten, de zogenaamde administratiekosten, mogen we bij u in rekening brengen. De administratiekosten zijn 5% van de totale servicekosten, met een minimum van € 7,50 per jaar.
 • Om zo transparant mogelijk te zijn, zijn de administratiekosten apart zichtbaar op de afrekening. Deze kosten zijn niet nieuw, maar waren eerder onderdeel van de andere kostenposten.